apa yang aku nak tekankan kat sini bukanlah kehebatan bangsa melayu ke, keburukan bangsa asing ke.. tapi apa yang aku nak cari di sini adalah kebenaran.. seperti mana yang kita tau, bangsa penjajah memang kurang ajar. Kenapa? sebab diorang dah ada european.yang sangat besar tu.. bile diorang jumpe “malay archipelago”, kerakusan diorang menyebabkan diorang nak amek tanah kat sini. kenapa? sebab diorang ingat bile diorang dapat lemahkan empayar Turki Uthmaniyyah, diorang dapat kuasai satu dunia..
Tapi kat malay archipelago ada penunggu.. sepanjang2 dari 1511 sampai ke 1700, Portugis punye pelabuhan kat melaka tak dapat menyaingi pelabuhan Acheh dan juga pelabuhan Riau sebab perdagangan rempah dan sebagainya dikuasai oleh kerajaan Turki Uthmaniyah sebab diorang je baik ngan “Malay Archipelago” sebab tu ada perang 3 penjuru tu.. sebenanyer perang tu nak merebut selat melaka. bukan nak rampas balik Melaka dan portugis tak pernah berjaya menguasai selat melaka.. ala.. melaka kecik tu je apa la sangat, orang Portugis masa tu mana berani kluar dari melaka.. dengan orang Benua pon takot.. hahaha.. ni citer btol tau… masa perang orang barat lawan turki uthmaniyah tu.. diorang bersatu untuk hapuskan (Turki Uthmaniyah dan “Malays”) ni atas dasar Agama diorang.. dan siapa behind those false gods tu, fikirla sendiri.. ngeh ngeh.. cukup untuk Intro! kat bawah ni aku letakkan keratan2 akhbar dari 1800 sampai 1876. 1876 tu tamatnya War Against Pirates. dan tinggalan2 konco2 pejuang ni seperti Dato’ bahaman dan lain2 yang kita belaja dalam buku teks tu sebenanyer adalah saki baki perjuangan.

– Tahun 1800, in the heat of War Against Pirates (macam war against terrorism) malays yang terasa terancam dengan pendudukan penjajah menyerang smua kapal penjajah yang lalu selat melaka .. british dan belanda come up with new plan.. called Race Termination.. diorang melancarkan serangan propaganda tentang orang2 yang berjuang membela nasib pribumi “Malay Archipelago” dan melabelkan semua pejuang itu PIRATES! dan mereka juga melaungkan fakta bahawa pribumi “Malay Archipelago” ni adalah orang india. dan sesetengah orang “Malay Archipelago” termakan dengan propaganda2 penjajah.
contoh propaganda tu adalah.. East Indies. diorang menanamkan kat diri pribumi “Malay Archipelago” ni, diorang adalah bangsa india. dan orang2 yang termakan propaganda ni bersatu dan dibantu sedikit sebanyak oleh British.. lepas War Against Pirates ni diorang buat Sumpah Pemuda. di mana bangsa mereka bukanlah melayu. tapi Indonesia ataupun. East indies. PLS REMARK!

 

-tahun 1801, setelah banyak kapal ditenggelamkan dan trade route portugis, belanda dan british hancur lumat dikerjakan oleh “pirates” nih.. diorang hanya mampu menenggelamkan satu kapal pirates sahaja.. tu pun hasil dari pada maklumat orang tempatan yang termakan propaganda “East Indies” diorang ni..

 

 

-Tahun 1802, orang melayu pegi india, serang Madras. dan bunuh officer.. dalam perang, officer yang stationed kat satu tempat ni biasanya orang yang last mati.. kalo officer dia mati, maksudnya diorang mengalami Crushing Defeat. so boleh pikir la kan.. takkan la officer dia sorang je mati.. mesti anak buah dia bekap officer dia.. Perang Madras.. British mengalami Crushing Defeat.. ala, dalam surat kabar diorang, mana nak nampak kalah.. tapi fakta Stationed Officer Killed in Action mana nak sorok? ngeh ngeh.. dan dalam perang2 diorang yang lain, biasanya diorang cakap “Malay Chieftains miraculously escaped” aku tak ingat la mana mende alah tu.. kalo uneks nak tolong paste kan keratan tu boleh gak kan.. ngeh ngeh..