hahaa.. lawak bile aku tengok cite tu.. patutnye cite tu serious.. tpi bile Wahid Satay yg belakon, tak bleh blah aku tengok..

Anyway.. cerita asal Badang pulak.. were deliberated from The Malay Annal.. page 63-64..

Ditulis, lebih kurang mcm ni laa …..

“..Kehandalan Badang sampai ke Tanah Keling.  Sri Raja Vikrama raje keling menghantar Sri Vijaya Vikrama.. orang kuat tanah keling utk berlawan kekuatan dgn Badang dengan bertaruhkan 7 kapal yg penuh emas permata.

whilst, Raja Singapore mempetaruhkan pulaunye..

Setelah banyak cubaan.. yang last tu yg tak boleh blah… Sultan suruh Vijaya Vikrama mengangkat sebijik batu yang terletak di halaman istananya di Mount Purmei..

Setelah cuba beberape kali.. hanya paras lutut saja boleh diangkat.. tapi kemudian jatuh..

Tiba giliran badang… diangkatnye batu besar itu.. lalu dibaling nya ke Muara Sungai Singapore… (ditempat batu itu dijumpai pada tahun 1836)”

 

 

 

Seterusnya… dengan kemenangan itu… batu yg dicampakkan itu jadi ‘state monument’ dengan di pahat dengan cerita2 kehebatan Badang….

 

 

Batu asal ini adalah sebesar ini.. bapak gile besar..  tetapi.. diletupkan oleh engineer British pada tahun 1843 dan tinggal laa fragment2 kecil sahaja..

 

Fort Canning, juga dikenali sebagai Kota Larangan dulu.. sebab, Raja-Raja Melayu tidak berani naik kepuncak Fort Canning sebab ditakuti roh-roh raja-raja lama yg menghuni bukit  itu pada zaman purba dulu mengamuk… sebab di dinamakan Kota Larangan sebelum kedatangan Raffles..

That’s mean.. Istana Raja dia mesti dipuncak Fort Canning.. dari situ.. Badang campak batu itu hingga ke  muara Sungai Singapore.. brape jauh seyy!! ..

ini adalah tapak asal lokasi Badang punye Batu…skarang tadak ape2 disitu

 

 

Dicatatkan juga

Dalam Malay Annal… bile Badang mati… Raja Sri Vikrama dapat tahu.. lalu dia menghantar 2 buah tugu batu sebagai nesan kubur Badang tanda menghormati Badang.. dan JUGAK… diletakkan di muara sungai itu..

Bermakne…

Jika versi cerita Sri Raja Vikrama menghantar 2 Batu Besar sebagai nesan kubur Badan itu benar.. MAKA.. mayat Badang masih ada disitu.. kan??? sebab nesannye laa yg British pecahkan..

nak korek??

Now.. SELSAIKAN MASALAH INI :

Dalam buku Sejarah Melayu.. terdapat 4 kaitan Singapore dgn Batu ini dimentioned dlm tu :

i.   Cerita Tun Jana Khateb disumpah jadi batu disitu
ii.  Cerita Sang Rajuna Tapa disumpah jadi batu distu
iii. Cerite Badang humban Batu besar disitu
iv. Cerite raje Keling hantar 2 tugu batu disitu sebagai nesan kubur Badang

Selesaikan masalah ini……… heheheee

 

Sumber : cari.com